Rotterdam krijgt klimaatcampus

klimaattechnologie

Het nieuwe Platform Zero wil een ‘klimaatcampus’ ontwikkelen in het Merwe-Vierhavengebied in de Rotterdamse haven.

Dat is onderdeel van een programma om bedrijven te stimuleren die zich richten op klimaattechnologie. Het idee om een klimaatcampus te ontwikkelen wordt gesteund door de stad en Havenbedrijf Rotterdam (HbR).

Containerisatie fruit

Het ongeveer honderd hectare grote Merwe-Vierhavengebied was lange tijd één van de grootste op- en overslagcentra voor fruit ter wereld. Door de containerisatie van het fruitvervoer heeft het die functie verloren en zijn bedrijven er weggetrokken. Rotterdam werkt al geruime tijd aan plannen om het gebied nieuw leven in te blazen.

Initiatiefnemers van Platform Zero zijn Mare Straetmans en Auke Ferwerda. De eerste was directeur Innovatie van (HbR) en toen verantwoordelijk voor Port XL, dat zich richtte op innovatieve start-ups. Ferwerda was  onder meer betrokken bij Lightyear, het Nederlandse bedrijf dat auto’s op zonne-energie maakt.

Volgens Platform Zero heeft havenondernemer Peter Goedvolk met zijn investeringsmaatschappij First Dutch belangstelling voor het project. Die heeft volgens het platform ‘in vijf jaar tijd 10 miljoen euro extra te investeren in technologieën op het gebied van energie, klimaat en digitalisering’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rotterdam krijgt klimaatcampus | NT

Rotterdam krijgt klimaatcampus

klimaattechnologie

Het nieuwe Platform Zero wil een ‘klimaatcampus’ ontwikkelen in het Merwe-Vierhavengebied in de Rotterdamse haven.

Dat is onderdeel van een programma om bedrijven te stimuleren die zich richten op klimaattechnologie. Het idee om een klimaatcampus te ontwikkelen wordt gesteund door de stad en Havenbedrijf Rotterdam (HbR).

Containerisatie fruit

Het ongeveer honderd hectare grote Merwe-Vierhavengebied was lange tijd één van de grootste op- en overslagcentra voor fruit ter wereld. Door de containerisatie van het fruitvervoer heeft het die functie verloren en zijn bedrijven er weggetrokken. Rotterdam werkt al geruime tijd aan plannen om het gebied nieuw leven in te blazen.

Initiatiefnemers van Platform Zero zijn Mare Straetmans en Auke Ferwerda. De eerste was directeur Innovatie van (HbR) en toen verantwoordelijk voor Port XL, dat zich richtte op innovatieve start-ups. Ferwerda was  onder meer betrokken bij Lightyear, het Nederlandse bedrijf dat auto’s op zonne-energie maakt.

Volgens Platform Zero heeft havenondernemer Peter Goedvolk met zijn investeringsmaatschappij First Dutch belangstelling voor het project. Die heeft volgens het platform ‘in vijf jaar tijd 10 miljoen euro extra te investeren in technologieën op het gebied van energie, klimaat en digitalisering’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement