Dit laat de haven van Zeebrugge weten. De ontwikkeling van het windpark is uitgevoerd door stroomproducent Eneco. De vijf windturbines zijn elk 150 meter hoog en hebben een gecombineerd vermogen van 18 megawatt.

14.300 gezinnen

Elk jaar zullen de windturbines ongeveer 50 GWh groene stroom produceren; vergelijkbaar met het gemiddelde jaarlijks verbruik van ongeveer 14.300 gezinnen. Een deel van de productie zal lokaal verbruikt worden op de terminals. De rest wordt op het net gezet en dient om de klanten in het havengebied te verduurzamen, zo laat het havenbedrijf weten.

De vergunning van dit windpark werd in 2018 aangevraagd. Dat de windturbines na drie jaar operationeel zijn, is volgens het havenbedrijf ‘verbazend snel gezien de lange levertijd voor turbines door corona. De meeste windprojecten op land hebben doorgaans een veel langere doorlooptijd. Hier waren echter geen bezwaren tegen het project waardoor Eneco snel een vergunning op zak had.

‘Met deze 5 windturbines erbij, klimt de totale productiecapaciteit in onze haven naar een kleine 200 megawatt’, zegt Tom Hautekiet, ceo Port of Zeebrugge. Het havenbedrijf laat weten dat de Vlaamse regering in het Vlaamse Energie- en Klimaatplan voor de periode 2021-2030 jaarlijks mikt op een totaal bijkomend vermogen van 108 megawatt. Met de ingebruikname van dit windpark wordt dit jaar het doel van 108 megawatt bijgeplaatste onshore windcapaciteit bereikt. Hierdoor is de haven terug op het niveau van het pre-coronajaar 2018. Toen werd er voor 101 megawatt windcapaciteit bijgeplaatst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding