In oktober klonken de eerste signalen van vertraging. Toen werd verwezen naar de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), die de fusie moest goedkeuren, maar leek te talmen met de behandeling van het dikke dossier.

Enkele weken geleden kwam er een opmerking uit een heel andere hoek. Marc Adriansens, de voorzitter van de vereniging van privébedrijven in de haven van Zeebrugge stelde toen dat fusie er voor hen niet hoefde te komen als die de voorrangspositie van de bouw van een nieuwe sluis in hun achterhaven – goed voor een investering van 1 miljard euro – zou wegnemen.

Geruststellen

Volgens Gazet van Antwerpen ging de Antwerpse havenbaas Jacques Vandermeiren toen persoonlijk de Zeebrugse bedrijven geruststellen, maar vroeg hij wel enkele weken geduld. Dirk De Fauw, burgemeester van Brugge en voorzitter van de haven van Zeebrugge, ontkende alvast dat het verzet tegen de nieuwe sluis vanuit Antwerpen zou komen.

Een ander, veeleer subjectief obstakel zou het verschil in omvang en cultuur tussen beide havens zijn. De bedrijven langs de kust zijn gewend aan korte communicatiekanalen met de haventop. In Antwerpen zijn de procedures omslachtiger. Tenslotte is voor de havenfusie een wijziging van het Vlaamse havendecreet nodig. Daarvoor bestaat er wel een politieke meerderheid, maar de behandeling door het Vlaams parlement is nog lang niet rond. Een optimistische De fauw verwacht dat alles in april 2022 zal zijn uitgeklaard.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement