Rotterdamse haventarieven stijgen komende drie jaar ruim 2%

Akkoord

De Rotterdamse haventarieven stijgen de komende drie jaar met gemiddeld 2,4% per jaar. Havenbedrijf Rotterdam (HbR) heeft daarover een akkoord gesloten met het bedrijfsleven.

Volgens partijen, behalve HbR zijn dit Deltalinqs en de Vereniging van Rotterdamse Cargadoors (VRC), is de tariefstijging in lijn met de inflatie en de meest actuele ontwikkelingen in de markt. De stijging geldt zowel voor binnenvaart als voor zeevaart.

Volgend jaar worden de tarieven met 2,5% geïndexeerd, in de jaren daarna met 2,4 en 2,3%. De havenbeheerder hanteert daarnaast een aantal kortingsregelingen, onder andere voor duurzame schepen en frequent bezoek.

Martkontwikkelingen

HbR-topman Allard Castelein zegt blij te zijn met de uitkomst van het overleg. Volgens hem worden daarmee ‘per segment tarieven en kortingen gecreëerd die concurrerend zijn ten opzichte van de andere havens’. Ook volgen ze volgens hem de marktontwikkelingen en weerspiegelen ze de maatschappelijke kosten en baten.

Voorzitter Victor van der Chijs van Deltalinqs noemt ‘vanuit de havengelden investeren in een efficiënte en duurzame haven een must voor de concurrentiepositie’. VRC-voorzitter Kees Groeneveld zegt dat overlegd zal worden ‘hoe delen van data en verdere digitalisering nog gerichter ingezet kunnen worden ter verhoging van de efficiëntie van de haven’. Volgens hem speelt Portbase daarbij een centrale rol.

HbR werkt aan nieuw systeem dat het huidige webportal per 1 januari 2023 gaat vervangen. Daarin kunnen opgaven automatisch worden gedaan en wordt betalen naar gebruik mogelijk. De havenbeheerder overlegt daarover met het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, Koninklijke BLN-Schuttevaer en de Algemeene Schippers Vereeniging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rotterdamse haventarieven stijgen komende drie jaar ruim 2% | NT

Rotterdamse haventarieven stijgen komende drie jaar ruim 2%

Akkoord

De Rotterdamse haventarieven stijgen de komende drie jaar met gemiddeld 2,4% per jaar. Havenbedrijf Rotterdam (HbR) heeft daarover een akkoord gesloten met het bedrijfsleven.

Volgens partijen, behalve HbR zijn dit Deltalinqs en de Vereniging van Rotterdamse Cargadoors (VRC), is de tariefstijging in lijn met de inflatie en de meest actuele ontwikkelingen in de markt. De stijging geldt zowel voor binnenvaart als voor zeevaart.

Volgend jaar worden de tarieven met 2,5% geïndexeerd, in de jaren daarna met 2,4 en 2,3%. De havenbeheerder hanteert daarnaast een aantal kortingsregelingen, onder andere voor duurzame schepen en frequent bezoek.

Martkontwikkelingen

HbR-topman Allard Castelein zegt blij te zijn met de uitkomst van het overleg. Volgens hem worden daarmee ‘per segment tarieven en kortingen gecreëerd die concurrerend zijn ten opzichte van de andere havens’. Ook volgen ze volgens hem de marktontwikkelingen en weerspiegelen ze de maatschappelijke kosten en baten.

Voorzitter Victor van der Chijs van Deltalinqs noemt ‘vanuit de havengelden investeren in een efficiënte en duurzame haven een must voor de concurrentiepositie’. VRC-voorzitter Kees Groeneveld zegt dat overlegd zal worden ‘hoe delen van data en verdere digitalisering nog gerichter ingezet kunnen worden ter verhoging van de efficiëntie van de haven’. Volgens hem speelt Portbase daarbij een centrale rol.

HbR werkt aan nieuw systeem dat het huidige webportal per 1 januari 2023 gaat vervangen. Daarin kunnen opgaven automatisch worden gedaan en wordt betalen naar gebruik mogelijk. De havenbeheerder overlegt daarover met het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, Koninklijke BLN-Schuttevaer en de Algemeene Schippers Vereeniging.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement