DHG sloot vorig jaar een deal met Havenbedrijf Rotterdam voor de ontwikkeling en de verhuur van tien distributiecentra op een dertig hectare groot stuk van het nieuwe logistieke park Maasvlakte West. Dat beslaat in totaal ongeveer honderd hectare. Tegelijkertijd sloot de ontwikkelaar een overeenkomst met de Nederlandse logistiek dienstverlener Odin Warehousing voor de verhuur van een xxl-distributiecentrum van ruim 13,5 hectare.

Dit complex, samen met nog eens ongeveer 100.000 vierkante meter aan distributiecentra, komt op 1 juli volgend jaar in handen van Patrizia. Die stelt dat het qua oppervlakte om de grootste transactie in de Nederlandse logistieke sector ooit gaat. Wat DHG overhoudt aan het nog maar een jaar geleden in gang gezette project, is niet bekend.

Zonnepanelen

Het distributiecentrum van Odin beslaat zes van de tien distributiecentra die DHG op de Maasvlakte laat bouwen. De logistieke dienstverlener richt zich vooral op de opslag van per container geïmporteerde zonnepanelen. Twee dc’s zijn inmiddels verhuurd aan De Zwaluw Logistics en DHG verwacht ook voor de laatste twee voor de overdracht aan Patrizia een huurder te hebben gevonden. De groep heeft daar al een aantal kandidaten voor.

De bouw van het totale complex is in februari dit jaar van start gegaan en de eerste twee dc’s zijn anderhalve week geleden opgeleverd. Ze krijgen allemaal daken met zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van 210.000 vierkante meter. Daarmee ontstaat één van de grootste zonneparken van Nederland.

Alexander van Gastel, namens Patrizia verantwoordelijk voor de overname, noemt  Nederland ‘een van de aantrekkelijkste markten voor logistiek vastgoed in Europa’. De groep kocht twee jaar geleden al een portefeuille van drie dc’s van DHG in en rond Rotterdam. De Duitse groep beheert naar eigen zeggen bijna 1,3 miljoen vierkante meter aan bezittingen in 24 landen. Met de DHG-deal komt daar dus bijna een vijfde bij.

Veilige haven

Landenmanager Emile Poort stelt dat ‘de logistieke sector tijdens de Covid-19-pandemie een veilige haven bleek te zijn. Naarmate het economisch herstel doorzet, zien we een verdere groei in e-commerce en een toenemende vraag van logistieke dienstverleners, vooral naar centra die goed scoren op het punt van duurzaamheid, zegt hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement