De Raad van State is de hoogste administratieve rechtbank in België. Burgers en andere belanghebbenden kunnen er klacht indienen tegen overheidsbeslissingen die volgens hen indruisen tegen de wet. Milieuorganisatie Greenpeace, actiegroep Grondrecht en een individuele burger hadden er samen een zaak tegen de conformverklaring aangespannen. De rechtbank oordeelt nu dat de werfzone voor het uitgraven van PFOS vervuilde grond niet correct is afgebakend.

Verontreiniging

Bij grondwerken is het in Vlaanderen toegestaan om uitgegraven bodemmateriaal te verplaatsen binnen de ‘kadastrale werkzone’ van een project. Het achterliggende idee is dat de bodem binnen één project een vergelijkbare graad van verontreiniging heeft.

Maar voor de Oosterweelwerken is één enkele, enorme werkzone gedefinieerd. Daarbij wordt ook met PFOS vervuilde grond verplaatst naar het terrein van chemiebedrijf 3M, om er een veiligheidsberm aan te leggen. Daarover hadden Lantis en 3M, dat jarenlang PFOS uitstootte, een akkoord gesloten. Maar de Raad van State gaat er nu van uit dat de zone waar de wegenwerken worden uitgevoerd en de site van 3M twee afzonderlijke zones zijn.

Timing

Lantis onderzoekt momenteel wanneer en hoe de werken opnieuw kunnen aanvatten. Vlaams minister van openbare werken Lydia Peeters (Open VLD) wil nog niet reageren. De onderbreking van de grondwerken kan ook de timing van de verdere afwerking van de nieuwe Scheldetunnel en de vervollediging van de Antwerpse Ring in het gedrang brengen. Er moet ook een (nieuwe) oplossing worden gezocht voor de berging en eventuele sanering van de vervuilde grond en wie daarvoor financieel moet opdraaien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement