Dit meldt de havenbeheerder ThPA van Thessaloniki, dat naar eigen zeggen de grootste exporthaven van Griekenland is. De overslag kwam in 2020 uit op ruim zeventien miljoen ton, de containeroverslag bedroeg ruim 460.000 teu. De plaatselijke containerterminal heeft een kade kan zo’n 550.000 teu per jaar verwerken. 

Vastgoedsector

Ivan Savvidis, bijnaam de Tsaar van Thessaloniki, is in Griekenland een zeer bekende figuur, onder meer omdat hij eigenaar en voorzitter is van de voetbalclub Paok, die hij in 2015 voor faillissement behoedde door alle schulden over te nemen. Daarnaast heeft hij grote belangen  in de Griekse vastgoedsector, waaronder het 5-sterrenhotel Macedonian Palace in Thessaloniki.

In 2018 werd hij wereldnieuws omdat hij tijdens een thuiswedstrijd tegen AEK uit Athene met een pistool gewapend en vergezeld door bodyguards het veld op stormde. Hij ging verhaal halen bij de scheidsrechter, die volgens hem ten onrechte een doelpunt van Paok in de 90ste minuut wegens buitenspel had afgefloten.

Hij is geboren in Georgië als zoon van Kaukasische Grieken, maakte carrière in de Russische politiek en geldt als een vertrouweling van Poetin. Hij maakte fortuin met het Russische Donskoy Tabak en richtte in 2004 Agrokom-groep op, die een reeks agrarische en industriële bedrijven in Griekenland in handen heeft.

Daarnaast is hij eigenaar van de eveneens Griekse vesteringsgroepen Dimera Media Investments en Belterra Investments. De laatste beheert het meerderheidsbelang in de haven van Thessaloniki. Forbes schatte zijn vermogen vorig jaar op 1,7 miljard dollar, goed voor een vierde plaats op de ranglijst van rijkste Grieken die in het buitenland zijn geboren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement