Elders in het land werd bijstand verleend bij de onderschepping van nog eens 2156 kilo coke. Het zogenoemde Hit and Run Cargo-team (HARC) pakte 62 verdachten op wegens de drugstransporten en begon 194 keer een strafrechtelijk onderzoek. Daarnaast werden vierhonderd keer zogenoemde uithalers opgepakt, die de verdovende middelen uit de diverse containers wilden halen.

Nieuwe uithalerswet

In september zijn in twee weken tijd alleen al 110 uithalers in het havengebied ontdekt. Sommige uithalers werden meerdere keren opgepakt, van wie één zelfs negen keer, aldus het Openbaar Ministerie. Ze kwamen weg met een kleine boete wegens het onbevoegd aanwezig zijn op een verboden terrein.

Het OM zegt daarom blij te zijn met de nieuwe uithalerswet per 1 januari. Wie in Nederlandse havens of op vliegvelden onbevoegd wordt aangetroffen, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. De autoriteiten zeggen te hopen ‘dat de nieuwe wet een afschrikwekkende werking heeft’.

Uit het jaaroverzicht van het HARC-team blijkt verder dat vooral koelcontainers met bananen gebruikt worden voor het drugstransport. Een keer werd een partij cocaïne aangetroffen in een geïmporteerde camper.

Heroïne

Behalve cocaïne is 1000 kilo DMT (een psychoactieve drug) en in samenwerking met de Britse National Crime Agency (NCA) ruim 1500 kilo heroïne in beslag genomen. Volgens het OM was dat de grootste onderschepping van heroïne ooit in Nederland.

De grootste vangst aan cocaïne werd in december gedaan, toen 4180 kilo werd aangetroffen in een container met bananen. In heel 2021 zijn 22 partijen boven de 1000 kilo ontdekt. Het HARC-team zegt in verband met de stroom drugs naar Rotterdam ‘tevreden’ te zijn met het voornemen van het nieuwe kabinet om meer geld vrij te maken voor de bestrijding van georganiseerde (drugs)criminaliteit. Er wordt onder meer ingezet op de bestrijding van corruptie.

‘Eén ding staat vast: zonder hulp van binnenuit de haven zijn criminelen niks.’ Daarnaast worden trainingen aangeboden om havenpersoneel weerbaarder te maken, noodzakelijk om te kunnen optreden tegen de zogenoemde uithalers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding