Daarnaast vonden de douaniers er 1,3 ton heroïne en 11,7 ton hasj. De drie grootste exportlanden zijn Ecuador, Panama en Paraguay. De meeste gebruikte smokkelmethodes zijn de rip on/off (uithalers op de loskaai), de switch (de waar verwisselen van container) en het ‘Trojaanse paard.’ Bij die laatste methode worden de ‘uithalers’ zelf in een container de haven binnengesmokkeld. Overigens neemt ook in de havens van herkomst de hoeveelheid in beslag genomen drugs toe.

De stijging is onder meer te danken aan verbeterde scantechnieken. Ook Operatie Sky, het onderzoek naar de versleutelde telefoons van Sky ECC, maakte verschil. Verder investeert de Belgische Douane op verschillende vlakken: de oprichting van een gespecialiseerd team voor de opsporing ingrediënten om synthetische drugs aan te maken, een bijkomende drugshond en het project 100% scanning. Samen is dit – op lange termijn – goed voor 70 miljoen aan investeringen en voor een aantal bijkomende aanwervingen.

In Antwerpen komen dagelijks ongeveer 20.000 containers aan. Momenteel wordt ongeveer 1 op 42 ervan gescand. Twee jaar geeleden was dit slechts 1 op 100. In de toekomst wil de douane alle risicocontainers scannen. Het risico wordt bepaald door verschillende factoren, in de eerste plaats het land van herkomst. Hoeveel drugs er nu toch hun weg naar de markt vinden is niet duidelijk. In elk geval vergelijk de Wall Street Journal Antwerpen – op basis van het druggerelateerde geweld– al met het Miami van de jaren tachtig.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding