Er is niet bekendgemaakt voor hoeveel euro de batterijcontainer is overgenomen. De Skoonbox is in 2018 onthuld en daarna doorontwikkeld, zo laat het scheepsbouwconcern weten.

De batterijcontainer bevat 314 lithiumbatterijen, goed voor 638 kilowattuur aan energie. De afgelopen jaren is de Skoonbox ingezet voor verschillende toepassingen in het Amsterdamse havengebied. Door bijvoorbeeld de container in een ruimschuit te plaatsen, is er een drijvende batterij gecreëerd, die groene stroom heeft geleverd aan verschillende typen schepen.

Vincent de Maat van Damen Shipyards Group: ‘Het is een duurzame vervanger van dieselgeneratoren, maar kan ook als groene vorm van walstroom ingezet worden, waardoor afgemeerde schepen bij onze reparatiewerven hun boordmotoren uit kunnen laten. Dat scheelt veel uitstoot.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement