De investeringsbeslissing hangt af van de toekenning van verdere subsidies door de Vlaamse overheid. Vlaams minister van economie en innovatie Hilde Crevits ondersteunt het project sinds 2020, omdat het past binnen de Vlaamse waterstofstrategie. Zo kende Vlaanderen in 2020 al een strategische ecologiesteun van 8 miljoen euro toe aan Hyoffwind. Bijkomend wil Crevits in nog eens 23 miljoen euro voorzien binnen het Vlaamse relanceplan. Dit moet gebeuren via de Europese IPCEI-oproep, waarvan de Europese Commissie weldra de eerste reeks projecten moet goedkeuren.

25 MW vermogen

In een eerste fase, zal de installatie een vermogen hebben om 25 MW elektriciteit om te zetten in groene waterstof, in een tweede fase beogen de partners een opschaling tot 100 MW. Hyoffwind heeft hiervoor een overeenkomst getekend met technologiebedrijf John Cockerill – ontwerper en fabrikant van alkalische elektrolytische cellen een hoge capaciteit – en Besix – de grootste Belgische bouwgroep – voor het ontwerp en de realisatie van de productie-eenheid.

Hyoffwind zelf bestaat uit gastransportbedrijf Fluxys en Virya Energy, een onderdeel van de Colruyt-groep. Virya is, als 100%-aandeelhouder van Parkwind, Eurowatt, Eoly Energy en Sanchore, goed voor een wereldwijde productiecapaciteit van 1 GW aan groene energie.

Door het omzetten van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen in waterstof wil Hyoffwind bijdragen aan de flexibiliteit en het evenwicht van het energiesysteem, door een oplossing te bieden voor de toegenomen variabiliteit afkomstig van hernieuwbare elektriciteitsproductie.

De site ligt vlakbij bestaande transportleidingen en een mengkuip voor stikstof van Fluxys. Fluxys, dat wordt gecontroleerd door Belgische overheden, heeft de ambitie om België een invoer- en transithub te maken in een pan-Europese waterstofbackbone.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement