Yantian International Container Terminal in Shenzhen, een grote haventerminal in de stad, heeft volgens het persbureau via WeChat gemeld dat de terminal normaal functioneert. Wel stelt het dat twee bedrijven met magazijnen in de haven hebben aangegeven dat zij hun activiteiten in de haven tijdelijk hebben moeten opschorten. Er zijn nog geen signalen dat andere havens in China hun werkzaamheden hebben moeten staken. In Shanghai zijn alle scholen gesloten. Toch heeft volgens Reuters de lokale regering via de staatstelevisie gemeld dat de stad ‘niet in lockdown is en dat op het moment ook niet nodig heeft’. 

Een aantal technologie- en autobedrijven laat weten dat zij hun productie in de Chinese steden in lockdown tijdelijk heeft moeten stilleggen. Zo meldt de Chinese autofabrikant BYD aan Reuters dat er sprake is van ‘enige impact op hun productie’. Ook harde schijfproducent Netac Technology gaf aan Reuters aan dat sommige transporten vertraagd zijn omdat ze de activiteiten op hun locatie in Shenzhen hebben moeten opschorten.

Foxconn

Foxconn, een belangrijke toeleverancier van Apple, heeft zijn activiteiten in Shenzhen maandag al stilgelegd vanwege de lockdown in de Chinese miljoenenstad. De productie wordt verplaatst naar andere locaties. Ook in andere steden zetten bedrijven hun productie stop. De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft de productie in drie van zijn fabrieken in China tijdelijk stopgezet vanwege een lockdown in de noordoostelijke stad Changchun. De autoriteiten stelden vrijdag al een lockdown in voor deze stad. In de Zuid-Chinese stad Dongguan laat Lens Technology, leverancier van Apple, weten de productie te hebben moeten stoppen. 

Analisten van platform Container xChange maken zich zorgen om de huidige situatie. ‘Lockdowns in China zullen de capaciteit verder beperken en de toch al hoge containerprijzen verder doen opblazen. De schokgolven zullen bijna overal ter wereld gevoeld worden’, voorspelt ceo Johannes Schlingmeier. ‘De leveringsketen was nog niet hersteld van alle eerdere verstoringen. Deze nieuwe lockdowns zullen de situatie in ieder geval niet beter op maken’, laat een woordvoerder van Evofenedex weten. 

Op het moment zijn er strenge coronamaatregelen van kracht in onder meer Shenzhen en Dongguan, vlakbij het al eerder door oplopende besmettingen getroffen Hongkong in de provincie Guangdong. Ook de provincie Jilin met hoofdstad Changchun in het noordoosten van China is hard geraakt door besmettingen.

In mei vorig jaar werden de containerterminals in Shenzhen en Guangzhou grotendeels platgelegd. Dit zorgde voor een enorme schok in de economische wereld. 90% van alle elektronica wordt  vanuit de Yantian terminal in Shenzhen geëxporteerd. Het duurde bovendien lang om alle achterstanden weg te werken. Ook stegen de containerprijzen door alle coronamaatregelen in China tot grote hoogte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement