Dat bleek tijdens een zitting in de strafzaak over deze affaire, die bij HbR intern bekend staat als ‘Operatie Citroen’. Nieuwsblad Transport berichtte er in 2019 uitvoerig over. Ook de andere verdachte, neef El Y., heeft nog niets betaald.

HbR heeft een vordering van in totaal 1,3 miljoen euro op het tweetal ingesteld, omdat het naast de verduisterde 4,5 ton ook alle kosten voor onderzoek en juridische bijstand terug wil hebben. Y. H., indertijd contractmanager op de afdeling Finance, flanste eigenhandig spookfacturen in elkaar, die hij zelf goedkeurde en aan het bedrijf FMS Group van zijn neef liet uitbetalen.

Op de jongste zitting, waarover RTV Rijnmond heeft bericht, kwam El Y. tot verbazing van het Openbaar Ministerie met een geheel nieuwe verklaring voor de fraudezaak. Hij stelde bedreigd en zelfs beschoten te zijn. Hij had anderhalve ton nodig om die bedreiging af te kopen, beweerde hij.

Hebzucht

Dat het totale fraudebedrag tot vierenhalve ton opliep, kwam volgens hem doordat de valse facturen, waar geen geleverde diensten tegenover stonden, zonder slag of stoot werden uitbetaald. Volgens Y. H., die eveneens terecht stond, moesten er bij het Havenbedrijf ‘posten worden gevonden om het budget te vullen’.

De zaak kwam in maart 2018 aan het rollen toen ING Bank vragen over de betalingen begon te stellen. FMS kon geen bewijs overleggen dat er werk verricht was voor de gedeclareerde bedragen, waarop het Havenbedrijf KPMG Advisory opdracht gaf de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Dat declareerde daarvoor bijna evenveel als het fraudebedrag, 380.000 euro. Saillant is dat een rechter later oordeelde dat uit de KPMG-facturen niet altijd viel op te maken wie wanneer bepaalde werkzaamheden had verricht.

Op een civiele zitting in 2019 verklaarde El Y. dat hij via FMS honderdduizend euro op grond van door zijn oom goedgekeurde facturen van HbR heeft ontvangen. Hij stelde dat het om een lening voor de verbouwing van een huis in Marokko ging die later met rente zou worden terugbetaald.

Het OM gelooft niets van de nieuwe verklaring van het tweetal, al staat wel vast dat El Y. daadwerkelijk is beschoten. ‘Platte hebzucht’ was het motief, aldus het OM, dat gevangenisstraffen eist van 19 maanden voor Y. H. en 17 maanden voor El Y.

Geldautomaten

Tegen een derde verdachte, A. A., werd 2 maanden cel voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur geëist. A. A. had, kort voor de fraude aan het licht kwam, FMS van El Y. overgenomen. Dat gebeurde op een bijzondere manier: A. A. kreeg 5000 euro contant van El Y., die hij vervolgens voor de ogen van een notaris weer terug gaf bij wijze van bewijs van de betaling voor de FMS-overname. Daarnaast moest A. rond dezelfde tijd met een FMS-pasje een reeks bedragen bij geldautomaten van de ING Bank pinnen voor Y., die zelf in de auto bleef zitten. A. heeft indertijd aangeboden zijn deel terug te betalen.

De uitspraak is op 31 maart.

Lees ook: Fraudeurs moeten Havenbedrijf Rotterdam 6,5 ton terugbetalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement