Schepen met metalen zoals koper en ijzererts moeten wachten voor de kust omdat vrachtwagens de goederen niet van de haven naar de fabrieken kunnen brengen waar ze worden verwerkt. In de haven van Shanghai stapelen de containers zich volgens persbureau Bloomberg op.  Ook fabrikanten kampen met vervoersproblemen, waardoor afgemaakte producten maar moeilijk naar de havens getransporteerd kunnen worden. In verschillende steden in China worden vrachtwagenchauffeurs bovendien langs de kant van de weg gezet voor coronatests en in sommige gevallen zelfs teruggestuurd.

Congestie

Op maandag lagen er voor de kust van Shanghai 222 bulkschepen te wachten. Daarmee nam het aantal wachtende schepen in een maand tijd met 15% toe. In Ningbo-Zhoushan ging het om 134 schepen. Verder naar het noorden nam de congestie in de havens van Rizhao, Dongjiakou en Qingdao met een derde toe tot 121 schepen. In Shanghai en Ningbo lagen 197 containerschepen te laden of te wachten om te laden. Dat betekende een stijging van 17% ten opzichte van een maand geleden.

Visibilityplatform project44 meldt dat de doorlooptijd van importcontainers in Shanghai op 7 april was gestegen naar 8 dagen. Op 28 maart, toen de lockdown in de stad begon, was dit nog 4,6 dagen. Voor exportcontainers was dit effect echter niet zichtbaar. De doorlooptijd voor exportcontainers daalde zelfs licht ten opzichte van 28 maart.

Rederij Maersk liet vrijdag in een update weten dat het wegvervoer van en naar de belangrijkste havens van China nog steeds beschikbaar is, mits de chauffeurs in het bezit zijn van een negatief testresultaat. Wel verwacht de rederij dat het vrachtvervoer van en naar Shanghai minder efficiënt zal worden vanwege de huidige situatie. Ook zullen verschillende schepen van de rederij Shanghai niet aandoen. ANP laat weten dat een tekort aan havenarbeiders in Shanghai volgens reders en handelaren onder andere zorgt voor een tragere afgifte van documenten die schepen nodig hebben om ladingen te lossen.

Daarnaast ervaart de luchtvaart nog steeds problemen door de beperkingen. Nieuwe vracht kan maar moeilijk naar de luchthavens worden vervoerd. Steeds meer vluchten worden geannuleerd en vracht wordt via andere luchthavens in China vervoerd.

Lockdown

Sinds 28 maart bevindt Shanghai zich al in gedeeltelijke lockdown. De lockdown had op 5 april moeten eindigen, maar dat werd uiteindelijk voor onbepaalde tijd uitgesteld. Inmiddels zit de gehele stad in lockdown en is het gebied waar de beperkingen gelden zelfs uitgebreid naar het nabijgelegen Ningbo-Zhoushan.

Het grootste deel van de bevolking van de stad zit al twee weken thuis en krijgt maar moeilijk toegang tot voedsel en medische zorg. De situatie heeft volgens economen bovendien steeds meer effect op de wereldeconomie. Volgens persbureau Bloomberg verwachten economen voor dit jaar nu een economische groei van 5% in het land, terwijl de officiële voorspelling nog 5,5% was. Inmiddels zijn er in 21 van de 31 Chinese provincies coronagevallen gemeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement