EU-lidstaat Roemenië volgt daarmee de verdere sancties van de EU tegen Rusland voor de oorlog in Oekraïne. Constanta is qua goederenoverslag de grootste haven van de Zwarte Zee en ligt dichtbij het Oekraïense Odessa, dat sinds meer dan een maand door Russische marine wordt geblokkeerd. Sinds die tijd vindt veel transport naar Oekraïne plaats via Roemenië en het buurland en niet EU-lid Moldavië. Die aanvoer is een doorn in het oog van Moskou. Constanta ligt tevens aan de belangrijke binnenvaartroute via de Donau naar Midden Europa.

Noodgevallen

Het is onduidelijk hoeveel Russische schepen normaliter gebruikmaken van de Roemeense zeehaven. Volgens ANV treft de boycot alle Russische schepen. Alleen voor vaartuigen, waarvan de bemanning politiek asiel wil aanvragen, wordt een uitzondering gemaakt, aldus de dienst. Ook voor noodgevallen blijft de haven open voor Russische schepen, heet het verder.

Ook andere Europese havens, zoals die in Nederland en Vlaanderen, zijn inmiddels dicht voor Russische schepen die niet onder de uitzonderingen vallen, zoals schepen met olie en gas.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement