De heist, die op zichzelf een leuk filmscenario zou kunnen opleveren, werd pas ontdekt toen civiele bewakers een tankwagen controleerden. Hun achterdocht was gewekt toen die de basis volgeladen wilde verlaten, terwijl tankwagens daar meestal brandstof komen brengen in plaats van halen.

De inspectie wees uit dat de tankwagen diesel vervoerde uit een opslagtank bij de ‘HMS Bulwark’, een amfibisch transportschip dat landingsoperaties kan uitvoeren. Het vaartuig werd in 2010 in een aflevering van de docuserie ‘Warship’ van Channel 5 nog uitvoerig in het zonnetje gezet. De brandstof bleek eigendom van het bedrijf Babcock, dat bezig was met een grondige modernisering van de ‘Bulwark’.

Best beveiligd

De diefstal is vooral zo pijnlijk voor de trotse Royal Navy omdat die plaatsvond op wat waarschijnlijk de best beveiligde marinebasis van het land zou moeten zijn. Het is met een oppervlakte van ruim 250 hectare niet alleen de grootste marinebasis in heel West-Europa, maar ook nog eens de enige plek waar de Britse nucleaire onderzeeboot-vloot wordt onderhouden.

De tabloid The Sun citeerde een anonieme marine-bron die sprak van ‘een aanfluiting, dat een schip dat essentieel is voor de Britse verdediging zo’n gemakkelijk doelwit blijkt te zijn’. Oppositiepartij Labour stond, uiteraard, op zijn achterste benen. Schaduwminister van Defensie Luke Polland noemde het in dezelfde krant ‘beschamend dat schaarse middelen van ons leger worden weggenomen en dat er ernstige twijfel is gerezen over de beveiliging van onze marinebases’.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie koos een hele andere toon: ‘Wij zijn op de hoogte van een incident vorig jaar met de vermeende diefstal van brandstof van een aannemer binnen HMNB Devonport. Er was geen verstoring van de defensie-operaties en het ministerie van Defensie heeft geen verder commentaar’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement