De Nederlands-Belgische haven North Sea Port en het Zweedse Port of Göteborg hebben als havens wel wat met elkaar. Dagelijks varen er ro-roschepen van DFDS tussen Göteborg en Gent en in beide havens zijn fabrieken van Volvo Car gevestigd.

Middelgrote Europese havens

De twee havens willen gezamenlijk een netwerk van middelgrote Europese havens opzetten. Het netwerk moet helpen met kennisuitwisseling om de commerciële belangen te versterken. Het is nog niet concreet welke andere havens zich hierbij moeten aansluiten.

De kennis die uitgewisseld moet worden heeft met name betrekking op het energiebeheer in de haven en bijvoorbeeld de invoering van hernieuwbare energiebronnen, milieubeheer en duurzaam havenbeheer. Hiervoor zal er onderzoek naar verdere digitalisering worden uitgevoerd. In dit verband gaan de havens in de toekomst ook medewerkers uitwisselen.

De havens gaan, tot slot, ook na of ze samen projecten voor Europese financiering kunnen indienen op het vlak van duurzaamheid, energietransitie, digitalisering en het Europese vervoersnetwerk.

De overeenkomst werd ondertekend tijdens een bezoek van North Sea Port aan de Port of Göteborg, op woensdag 20 april. De samenwerking geldt voor vijf jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement