North Sea Port zag na de Brexit de goederenoverslag met het Verenigd Koninkrijk trager groeien dan die van andere landen. En tijdens de coronaperiode zakte de overslag ook met 2 tot 3 procent. ‘Maar in het eerste kwartaal van dit jaar zagen we de volumes met het VK met 6 procent stijgen. De overslag met het VK zit hiermee weer helemaal op het gemiddelde peil’, aldus Schalck. ‘North Sea Port heeft de eerste fase van de Brexit goed verteerd’, vindt de havendirecteur.

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner voor North Sea Port, misschien nog wel meer nu na de Brexit. Al jaren staat het in de top van de ranglijst met handelspartners. In 2021 nam het met 5 miljoen ton de derde plaats in (7,3% van de goederenoverslag via zeevaart).

North Sea Port zette voor Brexit een grenscontrolepost op voor de import van veterinaire producten van buiten de EU en verstevigde de positie als foodhaven. Ook wist de haven investeerders aan te trekken die magazijnen bouwen om producten uit het VK binnen de EU op te slaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement