CMA CGM bekijkt de komende zestig dagen of lege containers daadwerkelijk sneller terugkomen als er een financiële prikkel tegenover staat. De proef loopt van 16 mei tot en met 15 juli in de havens van Los Angeles, Chicago, Dallas, Kansas City en Memphis.

Ed Aldridge is president van CMA CGM en APL North America. Hij zegt: ‘CMA CGM is vastbesloten om alles te doen wat het kan om de doorstroming en snelheid van Amerika’s supply chain te verhogen.’ De verwachting is dat dankzij de stimuleringsregeling ongeveer 43.000 containers binnen vier dagen retour zijn, normaliter zijn de containers langer van huis.

Tweede stimuleringsprogramma

Dit is overigens het tweede stimuleringsprogramma dat CMA CGM in de VS implementeert. Eind vorig jaar introduceerde de vervoerder een bonus voor transporteurs die hun containers in de havens van Los Angeles en Long Beach vroeg ophalen. Sindsdien wordt driekwart van de ladingen daar binnen negen dagen opgehaald.

De scheepvaartsector heeft onder invloed van de coronapandemie te kampen gehad met een ongekende piek in de vraag naar containers, legt CMA CGM uit. Dat heeft geleid tot congestie in de supply chain in Noord-Amerika. De rederij noemt het geven van een korting op een volgende boeking in ruil voor een snel geretourneerde container ‘groundbreaking’.

Tekort aan containers

Het tekort aan containers brengt CMA CGM overigens geregeld in de problemen. De rederij is al eens door de maritieme waakhond Federal Maritime Commission op het matje geroepen vanwege oneerlijke vervoerstarieven. Deze FMC houdt sinds juni vorig jaar de statistieken in de gaten van het aantal beladen en lege containers dat vanuit de VS naar Azië wordt verscheept, onder meer door CMA CGM.

Amerikaanse exporteurs hebben moeite met het vinden van containerruimte. Het vermoeden leeft dat de rederijen de containers snel leeg terugvaren naar Azië omdat ze daar voor beladen containers veel hogere tarieven kunnen vragen dan voor vervoer vanuit de VS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement