Staatsrederij China Cosco Shipping Corporation heeft China Communications Construction Company (CCCC) in de arm genomen voor de eerste fase van 600 miljoen dollar. Daarbij gaat onder meer om de ontwikkeling van een kleine duizend hectare haventerrein, een multipurpose terminal, golfbrekers, pieren en een 1,8 kilometer lange toegangstunnel tunnel tot het havencomplex.

Chancay drijft nu nog vooral op visserij en landbouw, maar moet veranderen in een regionaal knooppunt met scheepvaartverbindingen over de hele zuidelijke Stille Oceaan. De kustplaats ligt ongeveer zeventig ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima, dat zo’n tien miljoen inwoners telt.

Regionale draaischijf

China heeft aangekondigd zo’n drie miljard dollar in de ontwikkeling van Chancay tot regionale draaischijf te willen steken. Peru is de afgelopen jaren al uitgegroeid tot een belangrijke handelspartner voor China. Sinds de ondertekening van een handelsverdrag in 2010 hebben Chinese bedrijven naar schatting dertig miljard dollar in het Zuid-Amerikaanse land geïnvesteerd.

Het Peruaanse ministerie zegt dat het project een enorme impuls is voor de nationale economie. Projectleider Alfonso Rebazza spreekt van een sterke verbetering van de verbindingen met Azië en de ‘Capricorn As’, de naam die wordt gegeven aan een cluster van landen, waaronder Bolivia, Uruguay, Noord-Chili, Colombia en Ecuador.

Cosco zegt te verwachten dat de eerste nieuwe ligplaats medio volgend jaar al in gebruik kan worden genomen. Een dochterbedrijf van de in Zwitserland gevestigde grondstoffenhandelaar Glencore, Volcan, is overigens voor 40% minderheidsaandeelhouder in het project.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement