De gasbedrijven bereiden aan weerszijden van de grens de aanleg van een waterstofnet met open toegang voor. Alle bedrijven moeten straks op de infrastructuur kunnen aansluiten. De bedoeling is om de netwerken in 2026 operationeel te hebben en ze dan op de grens aan elkaar te koppelen. Dankzij die koppeling wordt een van de eerste grensoverschrijdende netten voor waterstof met open toegang in Europa gerealiseerd.

De aansluiting tussen beide waterstofnetten komt in het Nederlandse Sas van Gent en het Belgische Zelzate, waar nu al aardgas tussen beide landen stroomt. ‘De leidingen voor het waterstofnetwerk komen hoofdzakelijk in bestaande leidingstroken te liggen zodat de impact op de omgeving tot een minimum beperkt blijft’, belooft North Sea Port.

‘De grensoverschrijdende verbinding draagt door zijn schaaleffect in belangrijke mate bij tot de ontwikkeling van de hele waterstofwaardeketen in het havengebied, de heroriëntatie naar een groene economie en de verankering en uitbreiding van werkgelegenheid. Dankzij de koppeling komt er voor groene en koolstofarme waterstof in het volledige havengebied immers een open markt tot stand die aanbieders en afnemers in een robuust geheel met elkaar verbindt.’

Waterstofhub

Het grensoverschrijdende industriecluster in North Sea Port is op dit moment de grootste waterstofhub van de Benelux. Jaarlijks wordt er door bedrijven 580.000 ton waterstof geproduceerd en geconsumeerd. ‘Deze vraag naar waterstof in he havengebied verdubbelt tegen 2050 en wordt tegen die tijd volledig verduurzaamd’, verwacht het havenbedrijf.

‘Het grensoverschrijdend netwerk brengt vraag en aanbod op grote schaal waardoor het een aanjagend effect heeft op de ontwikkeling van de waterstofmarkt. North Sea Port is goed gelegen om een internationale knooppuntfunctie met ruime internationale uitstraling te ontwikkelen. Dit sluit aan bij de ambities en investeringen van Europa, Nederland, België en Vlaanderen in de energie- en klimaattransitie en om in 2050 klimaatneutraal te zijn.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement