Het schip legt een route van 160 kilometer af naar Rostov aan de Don. Deze Russische plaats ligt ten oosten van de Zee van Azov, waar zowel Rusland als Oekraïne aan grenst. In Oekraïne werd direct gesproken van plundering toen het transport vorige week werd aangekondigd. Rusland wordt door de Oekraïense autoriteiten ook beschuldigd van diefstal van Oekraïens graan.

Marioepol is sinds kort volledig onder Russische controle, na de overgave van de laatste strijdende militairen die zich hadden verscholen op een groot fabrieksterrein. Rusland, dat de controle heeft over de Oekraïense kust langs de Zee van Azov, zei vorige week dat de haven vrij was gemaakt van mijnen en weer open was voor de commerciële scheepvaart.

Van de schepen die door de oorlog in Oekraïne vast kwamen te zitten in de haven van Marioepol, is een deel door pro-Russische separatisten in beslag genomen. Leider Denis Poesjilin heeft volgens het Russische persbureau Interfax gezegd dat die schepen zullen worden opgenomen in de commerciële vloot van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Het is niet duidelijk om wat voor schepen het precies gaat en van wie ze waren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement