Het schip vertrok op 18 maart 2022 vanuit Penglai in China naar North Sea Port. Het wordt gelost in de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost. Hiervoor moest het schip bij aankomst draaien en achterstevoren het dok invaren om aan de kade te kunnen aanmeren.

De deuren en bruggen zijn nog niet nodig bij de bouwplaats van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Ze worden daarom eerst opgeslagen in de Autrichehaven in Westdorpe. Daar worden nog de laatste inspecties en werkzaamheden uitgevoerd. Op een later moment worden de vier sluisdeuren in de deurkassen van de Nieuwe Sluis ingevaren. De plaatsing van de bruggen volgt daarna.

In Vlissingen worden de deuren en bruggen afzonderlijk op een ponton geladen om vervolgens gedurende de komende dagen met duw- en sleepboten naar Westdorpe te vertrekken. Er zijn zes afzonderlijke transporten nodig om alles te vervoeren. Daarbij passeren ze de Westsluis van het sluizencomplex in Terneuzen.

De aanleg van de Nieuwe Sluis in Terneuzen is sinds eind 2017 bezig. Na de realisatie is de Nieuwe Sluis een van de grootste sluizen ter wereld. De Nieuwe Sluis is qua afmetingen vergelijkbaar met de sluizen in IJmuiden, Antwerpen en Panama.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement