Plug Power wil met lokaal geproduceerde zonne- en windenergie en aangekochte groene stroom, jaarlijks 12.500 ton vloeibare en gasvormige groene waterstof produceren bedoeld voor de Europese markt.

Ekopak gaat er water recyclen onder de projectnaam Waterkracht. De waterfabriek zal gezuiverd afvalwater van de inwoners van Antwerpen omzetten naar koelwater dat door andere bedrijven in de haven wordt gebruikt. Bij volle capaciteit zal de fabriek op jaarbasis minimaal 20 miljard liter afvalwater realiseren voor hergebruik.

De totale investeringswaarde van deze twee projecten bedraagt meer dan 400 miljoen euro en moet zorgen voor minstens 60 nieuwe banen.

Het NextGen District in de haven van Antwerpen is het voormalige terrein van General Motors. Het gebied van 88 hectare moet worden omgevormd tot een hotspot voor circulaire economie. Zogeheten ‘end-of-life-producten’ moeten er een tweede leven krijgen, ook moeten circulaire koolstofoplossingen worden onderzocht en experimenten met hernieuwbare energie worden uitgevoerd. Enkele andere kandidaten voor vestiging in het gebied zijn Biondoil (producent van biobrandstoffen), Laupat Industries (verwerker van autobanden) en Novali (producent van lithium batterijen).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement