Deze fabrieken zullen naar verwachting operationeel zijn in 2025. Bij de start zal elke fabriek 1.890 ton groene waterstof per jaar produceren. Op termijn zal deze productie met de waterstofmarkt meegroeien en opgeschaald worden.

De twee nieuwe aandeelhouders, beide actief in groene energieproductie, innovatie en duurzame investeringen, brengen extra kapitaal en expertise binnen bij VoltH2 om de ontwikkeling van Europese groene waterstof productiecapaciteit te versnellen. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Opschalen

VoltH2 is in 2020 opgericht door energieondernemer André Jurres heeft plannen voor productielocaties in Vlissingen, Terneuzen en Delfzijl. Deze fabrieken zullen bij de start samen goed zijn voor 75 MW en gaandeweg opschalen naar 250 MW. Om de projecten te realiseren en de pijplijn verder uit te bouwen zijn DIF Capital Partners en Virya Energy nu toegetreden als aandeelhouders.

Het van oorsprong Nederlandse DIF Capital Partners investeert in infrastructuurbedrijven en -projecten, voornamelijk in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië en noemt als reden van de investering een fors toenemende vraag naar groene waterstof.

Tussen de Belgische energieholding Virya Energy en VoltH2 was er sinds 2021 al een samenwerking voor de groenewaterstoffabriek in Terneuzen. Virya Energy heeft op dit moment zo’n 1 GW aan hernieuwbare productiecapaciteit opgebouwd.

Aandelen

Virya Energy werd eind 2019 opgericht door Colruyt Group en Korys. De energieholding heeft aandelen in Parkwind, Eurowatt, Eoly Energy, Sanchore en sinds kort ook in VoltH2. Virya Energy richt zich op de ontwikkeling, financiering, bouw, exploitatie en opslag van hernieuwbare energie. Virya Energy en haar dochters beschikken wereldwijd over een capaciteit van 1 GW groene energie. Het gaat hierbij om windenergie te land en ter zee en om enkele initiatieven voor groene waterstof zoals Hyoffwind.

Als investeringsbeheerder heeft DIF Capital Partners ongeveer 11 miljard euro aan activa onder beheer, verdeeld over tien closed-end infrastructuurfondsen en diverse vormen van co-investering. DIF investeert in infrastructuurbedrijven en -activa die zich voornamelijk in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië bevinden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement