De vakbond Verdi en de ZDS zijn in de vijf onderhandelingsrondes al een eind naar elkaar toe gekomen. Verdi vraagt voor de havenarbeiders een verhoging van 1,20 euro per uur voor de komende 12 maanden plus een jaarvergoeding van 1200 euro voor fulltimers. Het gaat om de lonen van 12.000 medewerkers bij 58 bedrijven.

De ZDS gaat mee in de looneis, maar wil de verhoging van het loon in de automatische afhandeling houden op maximaal 90 cent per uur. Het struikelblok is nu vooral de hoogte van de eenmalige uitkering om de inflatie te compenseren.

Stakingen

Vorige week donderdag legden havenarbeiders de afhandeling van container- en vrachtschepen in de grote Duitse Noordzeehavens grotendeels stil met een 24-uurs ‘waarschuwingsstaking’ waar 8.000 mensen aan meededen. De havens van Hamburg, Emden, Bremen, Bremerhaven, Brake en Wilhelmshaven werden daardoor lamgelegd. De officiële oproep tot staking van Verdi kwam één dag op voorhand.

Door de staking stond meer dan 2% van de wereldwijde vrachtcapaciteit vast in de Noordzee. Het was de tweede waarschuwingsstaking in drie weken. Deze stakingen zijn de eersten in tientallen jaren in de Duitse zeehavens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement