Sinds midden jaren 90 stijgt het waterpeil voor de Nederlandse kust significant sneller dan in de zeventig jaar daarvoor, concluderen de onderzoekers. Sindsdien bedraagt de gemiddelde stijging 2,7 millimeter per jaar. Door onzekerheid in de gegevens kan het in werkelijkheid 0,4 millimeter hoger of lager zijn. De onderzoekers hebben berekend dat dit tussen de 0,5 en 1,5 millimeter meer is dan in de zeven decennia daarvoor.

Dat wereldwijd de stijging van de zeespiegel versnelt als gevolg van de opwarming van de aarde, is al jaren bekend. Volgens de TU Delft is dit de eerste keer dat “een significante versnelling” is ontdekt in de data van de Nederlandse getijdestations langs de Noordzee.

Per station zien de onderzoekers grote verschillen. Zo gaat de stijging van de zeespiegel in de Waddenzee twee keer zo snel als elders. Ook in de loop van een jaar kan het waterpeil per meetstation sterk verschillen. Daardoor is het nog niet zo gemakkelijk om zo’n versnelling te vinden in de cijfers.

Foto: © Raimond Spekking (via Wikimedia Commons)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement