De Rostock EnergyPort Cooperation, een samenwerkingsverband van EnBW Neue Energien, RheinEnergie, RWE Generation en het havenbedrijf van Rostock, gaat de installatie ontwerpen en bouwen. De vier partners hebben elk een aandeel van bijna 25 procent in de nieuwe onderneming. Het doel is om duurzame productie- en distributiestructuur voor waterstof op te zetten en uit te breiden. Hernieuwbare energie, zoals van windturbines op het land en op zee, moet worden gebruikt om de waterstof te produceren.

De elektrolyse-installatie is onderdeel van het HyTech Port of Rostock-project, waarvoor de financiering is aangevraagd in het kader van het IPCEI-programma. De definitieve investeringsbeslissing is overigens nog niet genomen. De kosten zullen lopen in de ‘honderden miljoenen’.

Rostock is een energiehaven, waar de focus momenteel nog ligt op kolen, nafta (koolwaterstof) en ruwe olie. In de toekomst moet de import, productie en distributie van waterstof leidend worden.

De nieuwe fabriek moet met 100 megawatt jaarlijks 6.500 ton aan waterstof gaan produceren wat binnen een regionaal distributienetwerk wordt verdeeld en gebruikt. Op termijn moet die productie verder verhoogd gaan worden tot 1 gigawatt. Daarmee kan de fabriek een van de grootste binnen Europa worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement