Die stap markeert een totale ommekeer in het Duitse beleid en laat zien dat het land wanhopig op zoek is naar alternatieven voor het Russische gas, waarvan de aanvoer is stilgelegd. Het land zet alles op alles om voldoende aardgas bij elkaar te sprokkelen om de komende winter door te kunnen komen.

De importvoorziening wordt gebouwd door de Duitse energiereus Uniper en moet komende winter al operationeel zijn. De besluitvorming en vergunningverlening is onder de dreiging van de Russische leveringsstop in een recordtempo tot stand gekomen, nadat bondskanselier Olaf Scholz eind februari aankondigde dat er zo snel mogelijk twee lng-importterminals ontwikkeld zouden worden.

Plannen lagen al klaar

Voordeel was dat de plannen grotendeels klaar lagen, omdat Uniper al jaren aan het project werkt. Begin 2020 trok de energieleverancier de stekker echter uit het project, vanwege de stroperige besluitvorming en het gebrek aan medewerking van de autoriteiten. Om diezelfde reden trok het Nederlandse Vopak zich eind vorig jaar als actieve partner terug uit een project voor de bouw van een lng-terminal met een aanvoercapaciteit van acht miljoen kubieke meter per jaar in Brunsbüttel aan de Elbe.

De faciliteit van Uniper aan de mondig van de Weser moet ‘zo snel mogelijk’ 7,5 miljoen kubieke meter aardgas per jaar kunnen leveren, ongeveer 8% van de Duitse gasbehoefte. De voorziening kan zo snel ontwikkeld worden omdat het niet om een volwaardige opslagterminal gaat, waarvan de bouw jaren in beslag neemt, maar om een steigerconstructie voor het afmeren van floating storage and regasification units (frsu), in feite drijvende gasfabrieken.

De terminal wordt via een dertig kilometer lange pijpleiding op het Duitse gasnet aangesloten door pijpleidingbeheerder Open Grid Europe van E.ON Gastransport. De aanleg daarvan is al begonnen. Onduidelijk is nog wanneer het eerste gas kan gaan stromen. Uniper-topman Klaus-Dieter Maubach zei in een toelichting dat Duitsland ‘hopelijk aan het eind van de winter onafhankelijk is op het gebied van aardgasvoorziening’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement