De Antwerpse haven ontving al vaker exemplaren van de nieuwste generatie containermonsters die een slordige 24.000 containers kunnen vervoeren. Maar nog nooit hadden ze de diepgang van 15 meter 90 waarmee de ‘MSC Diletta’ zaterdag de Westerschelde trotseerde. Het bezoek behoorde tot een serie bezoeken waarmee de haven wil aantonen dat het de nieuwe generatie containerreuzen prima zwaar beladen kan ontvangen, ook al is de Westerschelde op sommige plekken maar 16 meter diep. Eerder dit jaar gaf de ‘MSC Diletta’ ook de haven van Felixstowe al een shot zelfvertrouwen door in Engeland het record ‘grootste aantal overgeslagen containers’ aan gruzelementen te varen.

Haaienkooi

Zenuwslopend spannend werd het op de Westerschelde niet, want de vaargeul is er gewoon 20 meter en nabij Borssele kan de watermassa zelfs bogen op het diepste punt van het complete Nederlands continentaal plat: 67 meter onder NAP. Toch trok de ‘recordboot’ volgens de kranten op de vroege zaterdagochtend veel bekijks.

Niet van snorkelende waaghalzen of mensen die zich in een haaienkooi naar beneden lieten zakken om de ware finesses van deze recordpoging te aanschouwen, maar gewoon hoog en droog vanaf de kade in plaatsen als Ossenisse en Hansweert. Volgens Omroep Zeeland klonk hier en daar dan ook geklaag, dat deze boot toch helemaal niet groter was dan andere containergiganten die men hier al eens voorbij had zien varen.

Aan chauvinistische Rotterdammers kan tenslotte nog worden beaamd dat zij hier twee jaar geleden inderdaad al vergelijkbare apetrotse berichten over ‘diepterecords’ hadden waarin de containerreuzen-van-dienst zelfs met speels gemak de barrière van 17 meter diepte wisten te slechten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement