In een van de containers zit triethylaluminium. Dat is een uiterst brandbare stof, die al vlam kan vatten bij blootstelling aan lucht. Het middel wordt gebruikt in de industrie en kan ook worden gebruikt om raketten te ontsteken. Volgens DCMR is geen lekkage vastgesteld. Ook de andere container, die lithiumionbatterijen bevat, is intact en ‘vormt geen gevaar’, aldus de milieudienst.

Het incident gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag op de ECT Delta Terminal, op de Maasvlakte. Het werk daar zal nog de hele dag gaan duren, verwacht DCMR. Als de containers met gevaarlijke stoffen bereikbaar zijn, gaat de brandweer assisteren met het veiligstellen ervan.

Diverse containers vielen om en werden verschoven toen de onbemande havenkraan volgens DCMR ‘door bleef bewegen’. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk.

‘Een automatische stacking kraan heeft een container verkeerd geplaatst of een ander geraakt, waardoor een aantal containers gedeeltelijk is omgevallen. De precieze reden en aard wordt onderzocht. Om de betreffende containers te ruimen, moeten er containers worden verplaatst om werkruimte te creëren opdat dit goed en veilig kan gebeuren’, licht ECT-woordvoerder Rob Bagchus toe.