Die aankondiging van een achtdaagse staking volgt op een stemming vorige week van de 1900 leden van de bond bij de Felixstowe Dock and Railway Company (FDRC), de exploitant van de grootste Britse containerhaven. De onderhandelingen over een nieuwe cao waren vastgelopen, omdat de werkgever niet tegemoet wil komen aan de eis tot volledige compensatie van de inflatie.

Volgens Unite heeft FDRC 7% loonsverbetering geboden terwijl de inflatie in het Verenigd Koninkrijk op 11,8% uitkomt. De bond stelt in een verklaring uitvoerig dat zowel FDRC als het moederbedrijf Hutchison Ports uit Hongkong ‘enorm winstgevend en ongelooflijk rijk’ zijn en dus ‘volledig in staat zijn om het personeel een eerlijk loon te betalen’.

Belangrijkste Britse haven

Felixstowe is met een jaarlijkse overslag van zo’n vier miljoen teu met afstand de belangrijkste Britse containerhaven. Naar schatting wordt één op de twee deepsea containers in het Verenigd Koninkrijk in deze haven aan de Engelse zuidwestkust overgeslagen. Een staking zou dan ook een zware impact hebben, terwijl het land al kampt met een chauffeurstekort en verstoringen bij P&O Ferries.

Het is ongebruikelijk dat een havenvakbond een staking weken van tevoren aankondigt. Veelal wordt daarmee tot het laatste moment gewacht om te voorkomen dat containerlijnen hun vaarschema’s aanpassen en stakende havens voorbij varen. Het lijkt er daarmee op dat de bond ruimte inbouwt om voor 21 augustus alsnog tot een akkoord te komen. In de verklaring hint Unite daar ook op: ‘Felixstowe moet ophouden met smoesjes verkopen en een loonvoorstel doen dat aan de verwachtingen van onze leden voldoet’, Bobby Morton.

Onderhandelingen

FDRC heeft in een verklaring gezegd ‘de zorgen van de werknemers te begrijpen’. Het bedrijf zegt vastbesloten te zijn ‘om alles te doen wat we kunnen om te helpen, terwijl we blijven investeren in het succes van de haven’. Het bedrijf weerspreekt dat de onderhandelingen zijn vastgelopen: ‘De besprekingen zijn nog aan de gang en ons laatste bod is een loonsverhoging van 7%’.

FDRC wijst er verder op dat er al 33 jaar lang niet is gestaakt en zegt ‘teleurgesteld’ te zijn dat de vakbond nu een staking heeft aangekondigd. ‘De haven biedt veilige en goed betaalde werkgelegenheid en vakbondsleden zullen geen winnaars zijn van vakbondsacties’, voegt het daar nog aan toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement