De voordelen van een standaardisatie van haveninfrastructuur zijn volgens de partijen legio: behalve goedkoper en efficiënter zou het ook de kwaliteit van de infrastructuur moeten verhogen.

Havenbedrijf Rotterdam besloot in 2015 alle vereisten bij de bouw vast te leggen en over te gaan tot standaardiseren in havenbouw en -beheer. North Sea Port en Groningen Seaports gaan deze standaarden gebruiken in de verdere ontwikkeling van de haveninfrastructuur.

De infrastructuur moet volgens de havenbedrijven de veiligheid in de haven verbeteren en maatwerk aan bedrijven en investeerders leveren. De drie havens delen voortaan ervaringen en werken aan de verdere ontwikkeling van de Nederlandse havenbouwstandaarden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement