Meer dan vijfhonderd havenwerkers in Liverpool stemden maandag voor een staking omdat ze een hoger salaris willen. Hun werkgever bood hun al 7 procent extra loon, maar dat vinden de arbeiders te weinig vanwege de hoge inflatie.

De haven van Liverpool is de op drie na grootste haven van Groot-Brittannië en een belangrijk knooppunt voor de trans-Atlantische handel. Het is nog niet bekend wanneer de arbeiders precies het werk neer zullen leggen.

In Felixstowe begint de staking dit weekend, werd eerder aangekondigd. Zo’n tweeduizend havenwerkers daar willen ruim een week niet aan het werk. Vakbond FNV sloot eerder niet uit dat die actie ook in de haven van Rotterdam tot verstoring zal leiden.

Havenwerkers in Rotterdam toonden zich recent solidair met hun collega’s in de grote Britse containerhaven. Dat betekent volgens vakbondsbestuurder Niek Stam van FNV dat schepen die eigenlijk naar Felixstowe zouden gaan, niet zomaar naar Rotterdam kunnen uitwijken. Hij maakt zich er hard voor dat havenarbeiders hier die “besmette schepen” niet zullen lossen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement