Dat claimt Port Hamburg Marketing (PHM), de promotie-organisatie die de overslagcijfers van de Duitse haven bijhoudt. Volgens die cijfers groeide de containeroverslag in de eerste helft van het jaar met 0,9% tot 4,4 miljoen teu, terwijl die in de andere drie havens daalde.

In Rotterdam daalde die met 4,4% tot 7,3 miljoen teu, in Antwerpen-Zeebrugge met 6% tot 6,8 miljoen teu. Bremen/Bremerhaven heeft de overslagcijfers over de eerste helft van het jaar nog niet naar buiten gebracht. Op basis van de cijfers stelt PHM dat Hamburg In Noordwest-Europa ‘als enige tophaven groei in containeroverslag realiseert’.

Kredietcrisis

Het promotie-orgaan is waarschijnlijk zo opgetogen omdat de haven de afgelopen jaren nogal wat terrein aan de concurrentie is kwijtgeraakt. Tot 2007 groeide haven gestaag tot 9,9 miljoen teu. Na de kredietcrisis van 2008 kreeg de Duitse haven een enorme klap en viel de overslag in 2009 terug tot zeven miljoen teu, een val van zo’n 30% ten opzichte van 2007.

De haven is nog steeds niet terug op het niveau van 2007 en gaat dat ook dit jaar niet halen. PHM spreekt, met de nodige voorzichtigheid, uit dat het totaal dit jaar waarschijnlijk rond de 8,7 miljoen teu zal uitkomen. In Rotterdam en Antwerpen viel de overslag na de kredietcrisis veel minder sterk terug en ze herstelden zich ook veel sneller.

Daardoor haalde Antwerpen, toen nog zonder Zeebrugge, Hamburg in 2015 in als tweede containerhaven van Europa en sindsdien is het gat tussen de twee havens in rap tempo gegroeid. Vorig jaar verwerkte Antwerpen ruim drie miljoen teu meer dan Hamburg. Met de toevoeging van Zeebrugge, waarmee Antwerpen vorig jaar fuseerde, gaat dat verschil dit jaar richting de vijf miljoen teu.

Ook de afgelopen twee jaar deden de Benelux-havens het beduidend beter dan hun Duitse concurrent. Ten opzichte van 2019 bleef de Antwerpse overslag min of meer stabiel rond de twaalf miljoen teu (zonder Zeebrugge). Rotterdam groeide in de periode 2020/2021 met een half miljoen teu ten opzichte van de 14,8 miljoen teu in 2019. In diezelfde periode verloor Hamburg 600.00 teu. Daardoor was de overslag van 8,7 miljoen teu in 2021 ruim 9% lager dan de 9,3 miljoen teu in 2019.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement