Dat kondigt de groep uit Dubai aan naar aanleiding van een definitieve uitspraak van het Hof van Beroep van Hongkong in de zaak over de Doraleh Container Terminal, die is uitgemond in een slepende juridische strijd. Het staatsbedrijf CMG kan niet tegen de uitspraak van het hof in beroep.

De zaak gaat terug tot 2018, toen Djibouti de lopende concessie van DP World voor de exploitatie van de Doraleh Container Terminal introk, de aandelen in de terminal nationaliseerde en die vervolgens overdroeg aan CMG. De groep uit Dubai liet het er niet bij zitten en spande een reeks rechtszaken aan tegen de Republiek Djibouti en tegen China Merchants. DP stelt dat het tot nu toe al die zaken heeft gewonnen.

Schadevergoeding

Zo bepaalde het London Court of International Arbitration (LCIA) begin dit jaar dat Djibouti een schadevergoeding van 200 miljoen dollar moet betalen over de periode van februari 2018 tot eind 2020. Volgens DP was dat al de achtste beslissing van een internationale rechtbank of tribunaal in zijn voordeel en staat de teller voor Djibouti inmiddels op 686,5 miljoen dollar, nog zonder zonder wettelijke rente.

Nu richten de Dubais hun pijlen dus op CMG. Ze zullen zich daarbij niet beperken tot de Doraleh Container Terminal, maar nemen ook  investeringen van China Merchants in andere havens en projecten in het vrijhavengebied in het Oost-Afrikaanse land onder de loep.

Volgens DP is de Doraleh Container Terminal de grootste werkgever en ook de grootste inkomstenbron in het nog geen miljoen zielen tellende land aan de zuidelijke ingang van de Rode Zee. Volgens waarnemers kwam Djibouti tot het besluit om DP World te weren nadat het bedrijf een corridor had opgezet voor de in- en uitvoer van het landinwaarts gelegen Ethiopië. Djibouti dreigde daardoor zijn bijna-monopolie in het vervoer van en naar dit land kwijt te raken. Met 110 miljoen inwoners is Ethiopië de grootste economie in de Hoorn van Afrika.

Djibouti verklaarde eerder al voorbereid te zijn op een boete van een half miljard, maar zal het vonnis nochtans flink in de portemonnee gaan voelen. Een half miljard dollar staat gelijk aan ongeveer een kwart van het bruto nationaal product van het Afrikaanse land.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement