Volgens havenbeheerder Port of New York and New Jersey is er vorige maand 843.191 teu overgeslagen, waarmee het de drukste augustusmaand in de geschiedenis van de Amerikaanse oostkusthaven was. Bij de westkusthavens Los Angeles en Long Beach stopte de teller bij respectievelijk 807.000 en 806.000 teu.

De havenbeheerder wijst er verheugd op dat de containeroverslag daarmee voor de 25ste achtereenvolgende maand is gegroeid en dat augustus 2022 de boeken ingaat als de op drie na beste maand ooit. Ook Savannah meldde recentelijk een nieuw maandrecord, met 575.000 teu in augustus.

Gespannen

Dat het in beide gevallen om oostkusthavens gaat, lijkt geen toeval. De arbeidssituatie in de havens aan de westkust is gespannen omdat er ondanks maandenlange onderhandelingen tussen bonden en werkgevers geen akkoord is bereikt over een nieuwe cao, die in juli had moeten ingaan.

Volgens de Wall Street Journaal verleggen im- en exporteurs uit angst voor ‘disruptieve acties’ een deel van hun ladingstromen van west- naar oostkusthavens. Leden van de roemruchte vakbond International Longshore and Warehouse Union hebben de afgelopen tijd al enkele keren geweigerd om schepen af te handelen aan de semi-automatische Pier 400 in Los Angeles vanwege veiligheidsproblemen.

Directeur Gene Seroka van de haven van Los Angeles ziet dat heel anders. Volgens hem hebben verladers de aanvoer voor het herfst- en winterseizoen dit jaar vervroegd vanwege de langdurige vertragingen in de afgelopen twee jaar en is het dus logisch dat augustus een daling laat zien. Hij wijst erop dat de die congestie inmiddels vrijwel verdwenen is.

Oude tijden

Met de huidige status van New York als grootste Amerikaanse containerhaven lijken oude tijden voor even te herleven. De Big Apple was na de start van het container-tijdperk eind jaren vijftig jarenlang ‘s werelds belangrijkste containerhaven, maar is sindsdien ver teruggezakt op internationale ranglijsten.

Overigens wordt het Californische havenpaar Los Angeles/Long Beach internationaal meestal als één haven aangemerkt, waarbij de overslag volumes worden opgeteld tot meer dan anderhalf miljoen teu per maand. Die aantallen zijn voor het in de staten New York en New Jersey gelegen havencomplex hoe dan ook nog lang niet in zicht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement