De haven liet die regels officieel registreren in een door certificeringsorganisatie voor de farmaceutische sector SGS uitgegeven certificaat. GDP is een systeem voor kwaliteitswaarborg. Het certificaat bevestigt dat de kwaliteit van producten zoals medicijnen, bloedplasma, vaccins en medisch materiaal die de haven passeren gehandhaafd blijft tijdens het distributieproces.

Basis van het certificaat zijn richtlijnen voor de diepzeevracht en havenlogistiek van temperatuurgevoelige farmaceutische producten die Port of Antwerp-Bruges uitschreef op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), met een specifieke focus op Europa en een vertaalslag naar de maritieme sector. Operationele bedrijven zoals terminaloperators en rederijen kunnen voortaan bij SGS de certificering aanvragen.

België is een belangrijk knooppunt voor de farmaceutische sector. Diverse multinationals hebben hier heen productievestiging. Een zesde van de vanuit Europa geëxporteerde geneesmiddelen vertrekt vanuit België. De helft van dit volume wordt er geproduceerd. Wegens de kosten en door de drang naar duurzaamheid is er steeds meer vraag naar de verscheping per koelcontainer in plaats van luchtvracht. Met 63.000 m² aan magazijnen die voldoen aan de GDP-richtlijnen en 9.500 plugs voor koelcontainers, kunnen de havens van Antwerpen en Zeebrugge hierin een belangrijke rol spelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement