De havenbeheerder zegt de eerste partij in Nederland te zijn dat het eigen luchtruim inricht om het drone-verkeer in goede banen te leiden. Het gaat daarbij om het gebruik van de zogenoemde Very Low Level Airspace, oftewel de onderste 150 meter van het luchtruim boven de grond.

De havenbeheerder, bedrijven in de haven en opsporingsdiensten zetten al drones in boven het havengebied, onder meer voor inspectie- en surveillance-doeleinden en in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. HbR verwacht dat er in de komende jaren steeds meer drones ingezet zullen worden en dat ze ook over grotere afstanden gaan vliegen.

Blauwdruk

Om dit in goede banen te leiden, gaat de Israëlische software-ontwikkelaar nu een blauwdruk voor een zogenoemd U-Space-systeem maken. Het bedrijf krijgt daar twee jaar de tijd voor. Eerder was het bedrijf al betrokken bij de beveiliging van de marathon van Tel Aviv met drones en het opzetten van een afleveringssysteem langs de Israëlische kust bij Tel Aviv en Haifa. Daarbij was ook Nespresso betrokken, die per drone koffiecups bij zijn klanten wil bezorgen.

HbR gaat verder samenwerken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de ontwikkeling van een wettelijk kader voor het beheer van het luchtruim. De havenbeheerder denkt dat het project kan dienen als voorbeeld voor de organisatie van het droneverkeer in andere gebieden in Nederland.