Met Regio Deals wil de overheid de ‘kracht van regio’s versterken’. Regionale overheden en ondernemers kunnen gezamenlijk een aanvraag indienen waarbij wordt ingezet op scholing en werk voor de inwoners van een gebied. Voor de jaren 2018 tot 2022 heeft de Rijksoverheid 950 miljoen euro voor de Regio Deals gereserveerd.

Zeeuwse partijen doen nu gezamenlijk een aanvraag voor 35 miljoen. De focus van het plan ligt op het North Sea Port District, waartoe ook het Vlaamse gedeelte van de haven hoort. De haven wordt gezien als een ‘economische motor’. De miljoenen moeten worden ingezet voor het vergroten van de bereikbaarheid van het NSPD (8 miljoen), het aantrekken van talent door meer culturele voorzieningen (13 miljoen) en een gezonde leefomgeving door meer natuur en water te realiseren (14 miljoen).

Eerdere subsidie vanuit de Regio Deals hebben in Zeeland gezorgd voor het openblijven van scholen en het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Zeeuwse werkgevers. In het eerste kwartaal van 2023 wordt duidelijk of de subsidie wordt toegekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement