Die worden gebouwd door een combinatie van de Oostenrijkse kranenbouwer Kuenz en technisch installateur ABB en moeten vanaf 2024 worden geleverd. Met de installatie van nieuwe automatische stacking cranes (asc’s) wil PSA twee vliegen in één klap slaan. De opslagcapaciteit van de terminal moet met 40% omhoog en de CO2-uitstoot fors omlaag. Doelstelling is 50% reductie in 2030 ten opzichte van 2009.

De bestelling van de asc’’s maakt deel uit van de volledige renovatie van de Europa Terminal, de oudste Antwerpse terminal direct aan de Schelde, die 32 jaar geleden werd geopend. Daarbij wordt onder meer de complete 1200 meter lange kademuur vervangen door een nieuwe met 16,5 meter diepgang. Het totale project is begroot op 835 miljoen euro, waarvan 500 miljoen voor rekening van PSA.

Het hele project neemt maar liefst negen jaar in beslag en is erop gericht schepen tot zo’n 25.000 teu af te kunnen handelen. De huidige kademuur heeft slechts 13,5 meter diepgang en kan schepen tot 11.000 teu aan. PSA Antwerp exploiteert naast de Europa Terminal, de Noordzee Terminal en MSC PSA European Terminal (MPET), een joint venture met MSC-dochter TIL.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement