Dochterbedrijf CMA Terminals ruilt een belang van 25% in twee terminals in de regio Sint Petersburg, Yanino Logistics Park en de overslagterminal Moby Dik, in voor een even groot belang in twee terminals in Finland in de havens van Helsinki en Kotka.

De laatste zijn in handen van de Finse terminal operator Multi Link Terminal, waarin het Russische Global Ports Investments (GPI) een belang heeft van 75%. Die draagt daarvan nu 25% over aan de Franse groep, die op zijn beurt haar belangen in de twee Russische terminals aan GPI overdraagt. Aan die transactie komt geen cash te pas.

De overige 25% in Multi Link Terminals was al in handen van CMA Terminals, zodat de verdeling tussen de Franse en Russische aandeelhouders nu 50/50 wordt. Het is de vraag of dit zo blijft, aangezien de spanningen tussen Finland en Rusland sinds de invasie in Oekraïne sterk zijn opgelopen.

Maersk had tot vorig jaar een belang van ruim 30% in GPI, dat statutair overigens op Cyprus is gevestigd. Kort na het begin van de Russische aanval eind februari kondigde het Deense concern aan zich volledig uit Rusland te zullen terugtrekken. De aandelen in GPI werden uiteindelijk in september overgedragen aan de Russische Delo Group, eigendom van zakenmagnaat Sergey Shiskharev.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement