Afgelopen jaren zorgden onder meer de coronapandemie en een brand op het complex voor vertraging van de bouwwerkzaamheden en extra kosten. ‘Helaas is het voor HES International financieel niet langer haalbaar om de verdere aanzienlijke bedragen te investeren die nodig zijn om de HES Hartel Tank Terminal te voltooien’, bevestigt HES International in een verklaring na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Het bedrijf kondigde de aanleg van de nieuwe terminal op de Maasvlakte in 2017 aan. Op het terrein van 27 hectare hadden 52 tanks moeten verrijzen voor de overslag van olieproducten en biobrandstoffen. Daarmee zou een investering gemoeid zijn van enkele honderden miljoenen euro’s, maakten de onderneming en het Havenbedrijf Rotterdam destijds bekend. Eigenlijk had de terminal eind 2019 al klaar moeten zijn. Olie- en gasconcern BP, eigenaar van een nabijgelegen raffinaderij, had al een langjarig contract gesloten voor het gebruik van de terminal.

Volgens HES is afgelopen maanden nog gesproken met onder meer banken. De insteek van die gesprekken was om nog een oplossing te vinden waardoor de bouw kon worden voltooid, maar dat is niet gelukt. Het FD meldde dat door het bankroet ruim zestig mensen hun baan verliezen. Daarover laat HES zich in de verklaring niet uit. Wel benadrukt het bedrijf dat het terminalproject los stond van andere activiteiten van HES. Daardoor heeft het bankroet volgens de onderneming geen gevolgen voor medewerkers die elders bij HES aan de slag zijn.