Tijdens de nieuwjaarsreceptie noemt het havenbedrijf 2022 een ‘memorabel’ jaar. Groningen speelde zich het afgelopen jaar in de kijker door in antwoord op de Ruslandsancties en de energiecrisis in recordtempo een drijvende LNG-terminal te installeren in de Eemshaven. De terminal maakt het mogelijk LNG op grote schaal te importeren waardoor Nederland onafhankelijker is van Russisch aardgas. ’Nog nooit is er ergens ter wereld een project van deze omvang op gebied van gas zo snel gerealiseerd’, zeihavendirecteur Cas König.

Over de gronduitgiftes: in totaal is 37,4 hectare uitgegeven, waarvan circa 21,6 is verkocht en 15,8 hectare in erfpacht. De uitgiftes zijn onder meer aan: Avantium, Holemans Nederland, NAM, Buss Terminal Eemshaven, Twente Kabelfabriek, Bow Terminal, Amasum Shipping en Straalbedrijf Koop. Ondertussen zijn in zowel Delfzijl als in de Eemshaven nog maar weinig vrije kavels over. König: ‘Vorig jaar merkten we al dat grond schaarser werd en die trend heeft zich het afgelopen jaar doorgezet. De terreinen in onze havens zijn behoorlijk gewild.’

Tijdens de nieuwjaarsreceptie kreeg Groningen Seaports voor de achtste keer het Ecoports-certificaat uitgereikt, een keurmerk voor duurzame havens die iedere twee jaar voortgang boeken in hun milieuprestaties. Hiermee is Groningen Seaports de eerste havenbeheerder ter wereld die het certificaat acht keer heeft ontvangen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement