De arbeidsmarkt in het havengebied verandert de komende jaren sterk, mede door de overgang naar hernieuwbare energie. Hierdoor verdwijnen of veranderen bestaande functies en zullen nieuwe functies ontstaan.

Een brede groep aan partijen, namelijk Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Techniek College Rotterdam en Scheepvaart en Transport College (STC), wil dat probleem gezamenlijk aanpakken. Ze hebben een intentieverklaring ondertekend tot het vormen van de ‘Human Capital Coalitie Energietransitie’, waarmee ze een gezamenlijke aanpak gericht op het aantrekken en behouden van voldoende en gekwalificeerd havenpersoneel zijn gestart.

Het idee is dat er door samenwerking, onderlinge afstemming en gecoördineerde acties bijvoorbeeld meer sollicitanten zullen komen per vacature. Ook zou de coalitie moeten bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van werken in de Rotterdamse haven.

Op dit moment zijn er al meer dan 8.000 vacatures in de haven. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt in de haven en industrie, onder meer door de energietransitie. Hierdoor verdwijnen of veranderen bestaande functies en nieuwe functies zullen ontstaan. Dit kan in het gebied naar schatting tussen de 10.000 en 15.000 nieuwe banen opleveren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement