De totale overslagcijfers zijn in vergelijking met 2021 vrijwel gelijk gebleven. De haven noteert een stijging van in totaal 8.000 ton op een totaal van iets meer dan 1,5 miljoen ton.

De haven van Oostende telde in 2022 precies 4.658 invaarten, exclusief de vissersschepen en pleziervaarten. Dat is een stijging van circa 1% ten opzichte van 2021. Volgens het havenbedrijf onderstreept deze groei de rol van Oostende als Vlaamse industriële haven.

Voorbode van krimp

De tonnages zand en grind zakten sterk in, maar dat wordt goedgemaakt door een stijging in de overslag van pellets en hout (+129%). Het zand en grind worden voornamelijk in de bouw gebruikt, volgens het havenbedrijf is de terugval een voorbode van aanstaande krimp in de bouwindustrie. De toename in overslag van pellets en hout wordt verklaard aan de hand van de energiecrisis.

Het havenbedrijf laat weten dat de cijfers met name stabiel zijn gebleven door de ‘inspanningen van de haven om nieuwe trafieken aan te trekken’, zoals staal, breakbulk en offshore.

Sinds december is er een vaste feedercontainerlijn opgestart tussen Oostende, Zeebrugge en Antwerpen in het kader van een modal shift om de files op de wegen te verminderen. Naar verwachting zal deze nieuwe stroom zich in 2023 in de cijfers vertalen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement