Het belang dat Hapag-Lloyd krijgt in het terminalbedrijf is grotendeels, voor 35%, te danken aan aandelen die de Duitse rederij overneemt van investeringsbedrijf Bain Capital. Voor de overige 5% heeft de rederij een deal gesloten met de familie Kotak, de eigenaren van JMBPL. Alle partijen hebben afgesproken om niet naar buiten te brengen hoeveel geld met de deals is gemoeid.

1,6 miljoen teu

JMPBL wordt door Hapag-Lloyd omschreven als een ‘vooraanstaand’ terminal- en transportbedrijf in India’. Er werken circa 5400 mensen die op jaarbasis een containervolume van ongeveer 1,6 miljoen teu behandelen. Het bedrijf runt onder meer containerterminals, een multi-purpose terminal en containerdepots in het binnenland van India en levert ook spoordiensten in het land.

Rolf Habben Jansen, ceo van Hapag-Lloyd, zei afgelopen herfst al dat investeringen in terminal-infrastructuur ‘een heel belangrijke focus’ zijn voor de rederij. Bij de aankondiging van de deal in India omschreef Habben Jansen ‘investeringen in terminals en infrastructuur’ als ‘een cruciaal element van onze strategische agenda’.

Hapag-Lloyd nam vorig jaar al de terminalactiviteiten over van SM SAAM uit Chili, nam in Italië een belang in de Spinelli Group en deed een vergeefse poging om terminals van GCT in New York in handen te krijgen, die uiteindelijk een prooi werden voor concurrent CMA CGM.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement