Een zonneklare verklaring voor de flinke toename is er volgens het Havenbedrijf niet, maar de havenbeheerder spreekt wel het vermoeden uit dat de beschikbaarheid van biobrandstoffen, die in Rotterdam relatief makkelijk te verkrijgen zijn, er iets mee te maken heeft.

De toename van de vraag naar met biobrandstoffen gemengde bunkers was volgens het Havenbedrijf namelijk ‘opzienbarend’: die steeg van 301.000 naar 790.000 ton. Al met al blijft Rotterdam tot de top 3 van grootste bunkerhavens in de wereld behoren, samen met Singapore en Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten).

Methanol

Voor het eerst waren er vorig jaar in Rotterdam ook enkele zeeschepen die methanol bunkerden, een voorbode van bezoeken op regelmatige basis van vaartuigen die deze brandstof gebruiken. Het Havenbedrijf verwacht die reguliere aankomsten van methanolschepen vanaf de zomer. Zo bestelde Maersk al negentien containerschepen met dual fuel-motoren die op methanol kunnen varen. Havenbedrijf Rotterdam bekijkt momenteel nog of het vaste prik bunkeren van methanol veilig op de containerterminal kan plaatsvinden.

‘Vanuit operationeel oogpunt heeft het de voorkeur dat het bunkeren kan plaatsvinden op dezelfde plek waar ook geladen en gelost wordt, zodat het schip geen vertraging oploopt in het vaarschema’, aldus René de Vries, de Rotterdamse havenmeester. ‘Maar de veiligheid staat voorop.’

Mocht uit de analyse van het Havenbedrijf blijken dat bunkeren op de terminal toch te risicovol is, dan zal er op een alternatieve locatie gebunkerd moeten worden. Het Callandkanaal, een gebruikelijke locatie om te bunkeren, komt in dat geval in beeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement