Cepsa streeft ernaar de eerste export van groene waterstof vanuit Spanje in 2027 van start te laten gaan. Tegen die tijd moet ook de ammoniakkraker van de ACE Terminal gereed zijn, zodat de ammoniak kan worden omgezet in waterstof. De intentieverklaring met Cepsa is de eerste van overeenkomsten die ACE wil aangaan voor de invoer van groene waterstof en ammoniak.

De ACE Terminal is een samenwerking tussen Gasunie, HES International en Vopak. ACE heeft de ambitie om de grootste invoerterminal voor groene ammoniak in Europa worden. Het Spaanse Cepsa investeert 3 miljard euro in de bouw van twee waterstoffabrieken in Spanje, met een capaciteit van 2GW. Hoeveel van de Spaanse productie naar Rotterdam zal worden geëxporteerd is niet bekendgemaakt.

Ammoniak is gemakkelijker te vervoeren dan waterstof, dat pas bij minus 253 graden Celsius vloeibaar wordt. Daar staat tegenover dat zuivere ammoniak zeer giftig is, waardoor er bij de verwerking uitgebreide veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Overigens moet ammoniak tot ten minste 35 graden onder nul worden gekoeld om het vloeibaar op te kunnen slaan en te transporteren.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement