Het gaat om de productie van een elektrolyser die is ontwikkeld door de TU Delft. Het apparaat kan waterstof produceren op basis van wind- en zonne-energie. De Nederlandse Waterstof Delta wil in 2026 een jaarlijkse productiecapaciteit van 1 gigawatt aan elektrolysers realiseren in het Merwe-Vierhavensgebied in Rotterdam. Daarmee kan het volgens de organisaties de helft van alle installaties leveren die Nederland nodig heeft om de klimaatdoelen van 2030 te behalen.

Ontbrekende schakel

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam is de maakindustrie ‘de ontbrekende schakel’ in de Nederlandse waterstofeconomie. Op de Maasvlakte worden fabrieken gebouwd die groene waterstof maken, zoals een megafabriek van Shell.

De apparatuur daarvoor wordt nu echter nog niet in Nederland gemaakt. Volgens de organisaties is de investering nodig om te voorkomen dat Nederland bij de productie van waterstof afhankelijk wordt van landen als China en Rusland. De organisaties hebben het plan hiervoor overhandigd aan kamerleden Bontenbal (CDA), Boucke (D66) en Erkens (VVD).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement